Sodium ada dalam hampir setiap makanan
yang diambil setiap hari. Garam dalam paket yang ditambah dalam masakan harian adalah
dalam bentuk sodium klorida.
Pengambilan sodium yang berlebihan
dikaitkan dengan masalah kesihatan seperti tekanan darah tinggi dan penyakit
buah pinggang, ia adalah nutrien bukan kalori dan tidak boleh menambah lemak di
badan.
Sodium adalah mineral yang penting untuk mengekalkan beberapa
fungsi badan, termasuk penyerapan nutrien, peraturan tekanan darah,
penyelarasan isi padu darah, fungsi jantung dan pengecutan otot.
Sodium tidak mengandungi karbohidrat,
lemak atau protein jadi ianya tidak menyumbang apa-apa kalori tambahan yang
menyebabkan badan menambah lemak. Satu-satunya cara menambah lemak adalah
mengambil kalori berlebihan dalam diet harian. Walaubagaimana pun, pengambilan sodium meningkatkan
retansi air. Badan akan menyimpan air lebih banyak.
Orang Malaysia kata gemuk
air, dan gemuk air boleh dikurangkan dengan mengurangkan pengambilan sodium. Apabila bercerita pasal gemuk,
macam-macam istilah ada di Malaysia. Gemuk air, gemuk angin, dan sebagainya.
Masing-masing tak nak mengaku gemuk lemak...!
Jika sudah mengurangkan
pengambilan sodium, masih berlemak, itu namanya lemak. Tak perlulah duduk
dalam sauna 3-4 jam dalam sauna untuk buang air. Bersenamlah untuk membakar
lemak-lemak terkumpul itu.
Retansi air yang tinggi menyebabkan
beberapa kesan negatif ke atas kesihatan. Peningkatan air meningkatkan isi padu
darah dan seterusnya membawa kepada tekanan darah yang lebih tinggi dan jantung
bekerja lebih keras.
Lama-kelamaan, tekanan darah tinggi boleh membawa kepada
kegagalan jantung kongestif, penyakit buah pinggang, sirosis, sakit jantung dan
angin ahmar.
Walaupun begitu, sodium masih
diperlukan badan untuk membentuk eloktrolit dalam badan. Jangan mengurangkan
garam secara drastik dalam diet. Jika tidak perlu, jangan kurangkan lagi
sehingga ke peringkat akhir diet.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan