- Elakkan pengambilan daging merah yang berlebihan! – hanya 80 gram daging merah yang boleh diambil dalam sehari. Jadikan ia sebagai hidangan sampingan, bukan hidangan utama.
- Kulit ayam atau itik - Elakkan dari kerap makan kulit ayam atau itik, yang mengandungi lemak tepu tinggi dan kolestrol tinggi.
- Organ dalaman seperti hati, ginjal, otak dan lain-lain – mengandung lemak tepu dan kolestrol tinggi.
- Produk tenusu yang tinggi lemak.
- Kurangkan memakan daging dan ikan panggang, goreng-gorengan, barbeku mahupun disalai. Jangan makan makanan yang hangus dan penggunaan microwave lebih selamat. Alternatif,
- Kurangkan penggambilan makanan tinggi lemak tepu - lemak tepu binatang menggalakkan kanser ovari dan payu dara.
- Makanan yang mengandungi perisa, pewarna kimia (sentatik) dan bahan pengawet seperti ikan masin, cencaluk, belacan, buah-buahan jeruk, makanan yang diawet dan makanan yang diproses dan ditinkan.
- Kurangkan pengambilan kicap, garam berlebihan dan MSG.
- Pemanis kimia, seperti sakarin dan siklamat.
- Makan yang sudah berkulat.
- Makanan tinggi gula - Menurut Dr Quiliin (Beating Cancer with Nutrition) pesakit kanser yang memakan diet yang sentiasa meningkatkan glukosa dalam darah ibarat mencuba memadamkan api yang marak membakar hutan, dan pada masa yang sama ada orang yang mencurahkan petrol ke atas pokok-pkok itu.
- Produk-produk komersial yang mengandungi asid lemak trans (minyak yang dihodrogenkan atau seperuh hodrogen), marjerin dan minyak masak dan sebagainya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan