Disclaimer

MatriXwoo2 does not give any warranty on accuracy, completeness, functionality, usefulness or other assurances as to the content appearing in this blog. MatriXwoo2 disclaims all responsibility for any losses, damage to property or personal injury suffered directly or indirectly from reliance on such information.

Sabtu, 15 Oktober 2011

ROTI


Roti adaah makanan yang berkhasiat kerana mengandungi segala zat yang disarankan untuk kehidupan yang sihat. Daripada sekeping roti (bukan roti canai) kita boleh memperolehi karbohidrat, vitamin dan mineral untuk kita menjalani kehidupan setiap hari.

Roti merupakan sumber karbohidrat kompleks yang tinggi dan kekerapan makan roti adalah cara terbaik dan mudah untuk memperolehi tenaga. Saranan pengambilan roti yang baik ialah enam keping setiap hari kerana karbohidrat kompleks tidak mengandungi banyak kalori.

Memakan oti tidak akan mengemukkan, tetapi lemak dan gula yang ditambah kedalam adunan rotilah yang akan meningkatkan jumlah kalori. Namun begitu, kebanyakan roti putih di pasaran tidak mengandungi gula dan amat 
sesuai untuk mengekalkan tenaga setiap hari.

Roti merupakan makanan yang rendah lemak kecuali kita menambah inti seperti disapu majerin, mentega, keju, meyonis dan sebagainya. Kebanyakan roti di pasaran tidak mengandungi lemak tepu dari haiwan.

Bijirin, termasuk semua jenis roti adalah sumber fiber yang terbaik. Fiber boleh mengelakkan sembelit, buasir dan kemungkinan kanser usus. Fiber di dalam roti juga akan bertindak sebagai penyerap lemak yang berkesan. Roti penuh gandum dan roti perang adalah terbaik kerana mempunyai kandungan fiber yang lebih berbanding roti putih.

Kalsium yang terkandung di dalam roti juga amat penting untuk kesihatan tulang dan gigi yang sihat dan kuat. Kalsium di dalam roti membantu sistem saraf berfungsi dengan lebih baik dan seterusnya membantu sistem otot berkerja dengan lebih efesyen. Roti merupakan sumber kalsium termurah, dengan hanya enam keping roti sehari akan membekalkan 36% kalsium yang diperlukan tubuh setiap hari. 

Zat besi merupakan sumber meneral terpenting di dalam pembentukan sel-sel darah merah dan juga akan membantu di dalam pengaliran darah yang sehat. Badan dapat menyerap zat besi dengan mudah daripada daging tetapi penyerapan zat besi daripada makanan lain seperti roti boleh diperbaiki dengan pengambilan makanan atau minuman yang kaya dengan vitamin C, eg. Jus oren dengan roti bakar, tomato dalam sandwic keju dan sebagainya.




Thiamin, asid nicotinic dan ribofalvin adalah vitamin yang diperlukan untuk membantu penjanaan tenaga dari karbohidrat dan juga memastikan kulit, mata dan sistem saraf berkadaan sihat. Lebih 1/3 thiamin datang dari produk bijirin seperti roti yang juga sumber terbaik bagi asid nicotinic dan ribofalvin.

Salah satu daripada vitamin B adalah asid folik dan ianya penting untuk pembentukan sel darah merah dan putih dalam tulang marrow. Asid folik mengelakkan dari kecacatan saraf tunjang seperti spina bifida apabila diambil sekitar masa persenyawaan dan di awal kehamilan. Cara terbaik adalah pengambilan vitamin tambahan seperti roti yang kaya dengan asid folik. Wanita yang merancang kehamilan disarankan oleh pakar supaya mengambil tambahan 400 mikrigram asid folik setiap hari. Enam keping roti gandum lembut akan memberikan 270 mikrogram asid folik.

Garam merupakan bahan terpenting di dalam pembuatan roti. Garam menyediakan rasa dan mengawal frementasi untuk menghasilkan roti dengan tekstur yang baik. Roti mengandungi keseluruhannya 1.3 gram garam (520 mg sodium) per 100 gram. 

Tiada ulasan:

Featured post

Metos Makan Waktu Malam

  Makan malam buat anda gemuk? Tiada bukti secara saintifik  membuktikan kerap makan di waktu malam akan mengakibatkan seseorang itu mengala...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...