PERSEPSI
PELAJAR TERHADAP MAKANAN SEIMBANG DAN
HARGA
MAKANAN DI KAFETARIA KOLEJ MATRIKULASI LABUAN
MEMPENGARUHI
AMALAN PEMAKANAN
Kajian Tindakan Oleh:
MOHD FUAD BIN SALIHIN
670505015711
Unit Kokurikulum
Jabatan Pengurusan Pelajar
Kolej Matrikulasi Labuan
ABSTRAK
Kajian ini bertujuan untuk mengetahui persepsi pelajar terhadap pemakanan
seimbang di kafetaria pelajar melalui empat aspek iaitu kepelbagaian menu,
tahap pengetahuan, pendedahan pendidikan pelajar dan harga makanan yang dijual.
Kajian ini dijalankan dengan menggunakan borang soal selidik sebagai instrumen
kepada 47 orang pelajar Kolej Matrikulasi Labuan. Data dianalisis dalam bentuk
peratusan. Dapatan kajian menunjukkan harga makanan yang dijual di kafetaria-kafetaria
pelajar Kolej Matrikulasi Labuan sangat mahal, seterusnya mempengaruhi pengambilan
makanan seimbang majoriti responden walaupun pengetahuan dan pendedahan
pendidikan kesihatan responden berada
pada peratusan yang tinggi. Beberapa cadangan telah dikemukakan kepada
pihak-pihak tertentu agar harga dan penyediaan pemakanan seimbang di kafetaria
perlu diperbaiki.