PERSEPSI
PELAJAR TERHADAP MAKANAN SEIMBANG DAN
HARGA
MAKANAN DI KAFETARIA KOLEJ MATRIKULASI LABUAN
MEMPENGARUHI
AMALAN PEMAKANAN
Kajian Tindakan Oleh:
MOHD FUAD BIN SALIHIN
670505015711
Unit Kokurikulum
Jabatan Pengurusan Pelajar
Kolej Matrikulasi Labuan
ABSTRAK
Kajian ini bertujuan untuk mengetahui persepsi pelajar terhadap pemakanan
seimbang di kafetaria pelajar melalui empat aspek iaitu kepelbagaian menu,
tahap pengetahuan, pendedahan pendidikan pelajar dan harga makanan yang dijual.
Kajian ini dijalankan dengan menggunakan borang soal selidik sebagai instrumen
kepada 47 orang pelajar Kolej Matrikulasi Labuan. Data dianalisis dalam bentuk
peratusan. Dapatan kajian menunjukkan harga makanan yang dijual di kafetaria-kafetaria
pelajar Kolej Matrikulasi Labuan sangat mahal, seterusnya mempengaruhi pengambilan
makanan seimbang majoriti responden walaupun pengetahuan dan pendedahan
pendidikan kesihatan responden berada
pada peratusan yang tinggi. Beberapa cadangan telah dikemukakan kepada
pihak-pihak tertentu agar harga dan penyediaan pemakanan seimbang di kafetaria
perlu diperbaiki.
PENGENALAN
Pemakanan
yang baik merupakan keperluan asas untuk kesihatan tubuh badan. Makanan
membekalkan nutrien dan kekurangan nutrien boleh mengubah kelakuan dan
menjejaskan pencapaian akademik. Makanan merupakan keperluan yang paling asas
bagi manusia. Makanan dikategorikan sebagai keperluan fisiologi yang terletak
di peringkat paling rendah dalam piramid hierarki keperluan Maslow. Manusia perlu
memenuhi keperluan pada tahap yang rendah ini sebelum mencapai tahap yang lebih
tinggi. Oleh itu, makanan adalah sangat penting bagi seseorang individu supaya dapat menjalankan tugas
dengan berkesan.
Fatimah
Arshad (1988) menyatakan bahawa makanan seimbang harus mempunyai semua bahan makanan
yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi dengan normal. Makanan-makanan ini
terdiri daripada tiga kumpulan yang besar iaitu makanan yang memberi tenaga
untuk kita bekerja dan bergerak, makanan yang boleh menjauhkan daripada
penyakit serta makanan yang membina sel-sel dan tisu tubuh sama ada untuk
proses pertumbuhan atau lain-lain fungsi tubuh yang normal. Di samping itu, hidangan yang seimbang adalah kandungan makanan daripada kumpulan makanan bijirin atau
berkanji, kumpulan makanan tenusu dan kumpulan buah-buahan serta sayuran. Di
dalam kumpulan makanan ini, kita perlu mempelbagaikan pilihan dalam pengambilan
makanan harian kita sebagai langkah ke arah diet yang sihat.
(Kementerian
Kesihatan Malaysia, 1989), Kementerian Pelajaran Malaysia dan Kementerian
Kesihatan Malaysia telah menganjurkan satu usahasama pada tahun 1989. Melalui
usahasama ini, satu garis panduan untuk menjadikan kantin sekolah sebagai suatu
sumber bagi menggalakkan pendidikan pemakanan dari peringkat sekolah rendah
sehingga ke peringkat sekolah menengah telah dihasilkan. Selain itu, kerajaan
telah menyediakan cadangan langkah-langkah dan peraturan kebersihan makanan
yang perlu dipatuhi. Akta Kerajaan Tempatan 1976, mengesahkan Undang-undang
Kecil Pengendalian Makanan (Wilayah Persekutuan) 1979. Tafsiran misalnya
makanan iaitu benda yang dijadikan makanan dan minuman termasuk bahan pewarna,
bahan perisa, dan rempah ratus. Kebersihan tempat yang digunakan untuk
penyediaan dan penjualan makanan hendaklah bersih dan ia mestilah disimpan jauh
daripada habuk dan kotoran. Makanan yang disediakan perlulah daripada makanan
yang mengandungi nilai-nilai nutrien. Makanan mestilah disediakan dan
dihidangkan dengan cara yang bersih. Begitu juga dengan pengusaha kantin, perlu
diselia bagi memastikan mereka menjalankan pemeriksaan perubatan yang
dijadualkan.
(
Alexander dan Yeong, 1990) sekurang-kurangnya 40 nutrien diperlukan dalam badan
kita. Jika tidak digunakan dalam jumlah yang cukup, ia akan mempengaruhi
kesihatan terutamanya kepada kanak-kanak di mana ia akan memberi kesan ke atas
pertumbuhan mental dan fizikal. Selain itu, manusia juga memerlukan
sekurang-kurangya 49 nutrien untuk keperluan
metabolisme dalam badan. Kekurangan nutrien akan mengganggu metabolisme
dalam badan yang boleh mendatangkan penyakit, masalah kesihatan, melemahkan
perkembangan kanak-kanak dan meningkatkan kos ekonomi dalam masyarakat (Branca
dan Ferrari, 2002; Golden, 1991; Grantham-McGregor dan Ani, 1999; Ramakrishnan
et al.,1999).
PERNYATAAN MASALAH
Tanggungjawab untuk menyediakan menu yang seimbang, berkhasiat, berkualiti
dan bersih seperti yang disarankan oleh Kementerian kesihatan Malaysia pada
kadar harga yang berpatutan adalah terletak kepada pengusaha-pengusaha kafetaria
kolej matrikulasi. Pelajar kolej matrikulasi tiada pilihan selain terpaksa
membeli apa sahaja tawaran menu yang disediakan oleh pihak kafetaria.
Berdasarkan maklumat yang diberikan oleh para pelajar, pengusaha-pengusaha
kafetaria di Kolej Matrikulasi Labuan gemar mengambil kesempatan kepada pelajar
dengan mengaut seberapa banyak keuntungan dengan menyediakan makanan yang mudah
dimasak seperti makanan segera dengan harga yang mahal tanpa menghiraukan
implikasi yang ditanggung oleh pelajar.
Berdasarkan penyataan masalah tersebut, penyelidik ingin menjalankan satu
kajian untuk mengenal pasti persepsi pelajar terhadap pemakanan seimbang dan
harga makanan yang dijual di kafetaria-kafetaria Kolej Matrikulasi Labuan.
OBJEKTIF KAJIAN
Objektif yang ditetapkan bagi kajian ini adalah untuk:
i. Mengenal pasti kepelbagaian menu di kafetaria
kolej mempengaruhi pemakanan seimbang dalam kalangan pelajar.
ii. Mengenal pasti tahap pengetahuan pelajar
terhadap pemakanan seimbang yang disediakan di kafetaria kolej.
iii. Mengenal pasti pendedahan pendidikan kesihatan
yang diberikan oleh pensyarah kokurikulum kepada pelajar tentang kepentingan
makanan seimbang.
iv. Mengenal pasti hubungkait harga makanan yang
dijual di kafetaria pelajar dengan amalan pemakanan sihat pelajar.
KEPENTINGAN KAJIAN
i. Pelajar - Melalui kajian ini, diharap dapat menyedarkan pelajar tentang cara mengamalkan
pemakanan yang sihat dalam kehidupan seharian.
ii. Pensyarah - Kajian ini juga dapat menyedarkan pensyarah-pensyarah tentang kepentingan
dalam memberi pendedahan serta pendidikan kepada pelajar tentang pengambilan makanan
yang seimbang dan berkualiti.
iii. Kolej - Kajian ini juga dapat
memberi panduan kepada pihak kolej mengenai tanggungjawab dalam menyediakan
pengusaha kafetaria yang berpengetahuan dalam bidang pemakanan dan mengawal
selia terhadap harga, kualiti dan kuantiti makanan yang dijual oleh mereka
kepada pelajar.
METODOLOGI KAJIAN
Rekabentuk Kajian
Rekabentuk kajian yang digunakan dalam kajian ini adalah berbentuk tinjauan
deskriptif dengan menggunakan kaedah kuantitatif iaitu menggunakan instrumen soal selidik
yang diedarkan oleh penyelidik kepada pelajar Kolej Matrikulasi Labuan.
Sampel kajian
Sampel adalah satu populasi berkadar kecil untuk pemerhatian dan analisis
terpilih. Sampel dipilih secara rambang. Seramai 47 sampel dipilih secara rawak
daripada kalangan pelajar Kolej Matrikulasi Labuan semester 2 ambilan sesi 2013/2014.
Instrumen Kajian
Instrumen yang digunakan dalam kajian ini adalah berbentuk borang soal selidik
berkaitan menu dan harga makanan yang dijual di kafetaria-kafetaria pelajar
Kolej Matrikulasi Labuan.
ANALISIS DATA
Analisis bahagian ini bertujuan bagi mengumpul
maklumat mengenai persepsi terhadap pemakanan seimbang dan harga makanan di
kafetaria-kafetaria Kolej Matrikulasi Labuan mempengaruhi amalan pemakanan
sihat pelajar.
Jadual 1.1 : Peratus sampel lelaki
berbanding perempuan.
Jantina
|
Jumlah
|
(%)
|
Lelaki
|
15
|
31.91
|
Perempuan
|
32
|
68.09
|
Jumlah Sampel
|
47
|
100.00
|
Penyelidik
telah menjalankan kajian ke atas 47 orang pelajar bagi sesi pengajian 2013/14.
Seramai 31.91% responden adalah pelajar lelaki
manakala 68.09% responden adalah pelajar perempuan.
Jadual
1.2 : Peratus persepsi pelajar terhadap pendedahan pensyarah kokurikulum
berkaitan pemakanan seimbang.
Bil
|
Item
|
Ya
|
(%)
|
Tidak
|
(%)
|
1.
|
Pendedahan
oleh pensyarah kokurikulum berkaitan keperluan pemakanan seimbang dan sihat di
dalam kelas-kelas kokurikulum.
|
41
|
87.23
|
6
|
12.77
|
87.23% responden mengatakan mereka telah didedahkan berkaitan keperluan
pemakanan sihat di kelas-kelas kokurikulum sebaliknya 12.77% responden
melaporkan sebaliknya.
Jadual
1.3 : Peratus persepsi pelajar berkaitan pengetahuan tentang makanan seimbang.
Bil
|
Item
|
Tepat
|
(%)
|
Tidak
Tepat/Salah
|
(%)
|
1.
|
Mengelas jenis-jenis makanan di dalam sistem piramid makanan.
|
38
|
80.85
|
9
|
19.15
|
2.
|
Menyatakan sekurang-kurangnya satu kesan amalan pemakanan yang tidak
sihat.
|
43
|
91.49
|
4
|
8.51
|
3.
|
Memberi definisi mengenai makanan seimbang.
|
34
|
72.34
|
13
|
27.66
|
4.
|
Menyatakan fungsi 5 jenis nutrien terhadap keperluan sistem tubuh
manusia.
|
42
|
89.36
|
5
|
10.64
|
80.85% responden dapat mengelas jenis-jenis makanan dengan tepat di dalam
sistem piramid makanan sementara 19.15% responden tidak dapat mengelaskan jenis
makanan dengan tepat. 91.49% responden pula dapat menyatakan sekurang-kurangnya
satu kesan amalan pemakanan yang tidak sihat dan hanya 8.51% sahaja responden
yang gagal menyatakannya dengan tepat. 72.34% responden pula dapat memberi
definisi tepat mengenai makanan seimbang dan 27.66% responden tidak dapat
memberi definisi dengan tepat. Selain itu, 89.36% responden dapat menyatakan
dengan tepat fungsi 5 jenis nutrien terhadap keperluan sistem tubuh manusia dan
10.64% responden dapat menyatakannya dengan hampir tepat. Peratusan yang tinggi
ini menunujukkan bahawa majoriti pelajar Kolej Matrikulasi Labuan mempunyai
tahap pengetahuan yang sangat baik berkenaan pendidikan pemakanan seimbang.
Jadual
1.4 : Peratus persepsi pelajar berkaitan kepelbagaian menu dijual di kafetaria-kafetaria
Kolej Matrikulasi Labuan.
Bil
|
Item
|
Ya
|
(%)
|
Tidak
|
(%)
|
1.
|
Makanan yang dijual di kafetaria terdiri daripada jenis makanan yang
pelbagai dan mengikut pelan pemakanan seimbang.
|
18
|
38.30
|
29
|
61.70
|
2.
|
Buah-buahan segar dijual di kafetaria pelajar.
|
0
|
0.00
|
47
|
100.00
|
3.
|
Produk makanan daripada sumber tenusu segar dijual di kafetaria-kafetaria
pelajar
|
2
|
4.26
|
45
|
95.74
|
4.
|
Makanan daripada sumber sayur-sayuran segar dijual di kafetaria-kafetaria
pelajar
|
47
|
100
|
0
|
0.00
|
6.
|
Makanan segera seperti nugget, sosej, mee segera, burger dan lain-lain
ada dijual di kafetaria pelajar.
|
47
|
100
|
0
|
0.00
|
7.
|
Pembelian makanan di kafetaria mengikut seperti apa yang disarankan di
dalam piramid makanan.
|
9
|
19.15
|
38
|
80.85
|
Majoriti pelajar atau 61.70% responden
melaporkan, makanan yang dijual di kafetaria-kafetaria pelajar adalah tidak
pelbagai dan tidak mengikut pelan pemakanan yang seimbang dan hanya 38.30%
pelajar yang melaporkan sebaliknya. 100.00% laporan dari responden mengatakan,
buah-buahan segar tidak dijual sebaliknya 100% laporan dari responden
mengatakan makanan daripada sumber sayur-sayuran segar ada dijual di kafetaria-kafetaria
pelajar Kolej Matrikulasi Labuan. 95.74% responden pula melaporkan, produk
makanan daripada sumber tenusu segar tidak dijual dan hanya 4.26% melaporkan
sebaliknya. 100.00% responden juga melaporkan, kafetaria-kafetaria pelajar ada
menjual produk makanan segera seperti sosej, nugget, burger dan mee segera
kepada pelajar. Seterusnya, 80.85% responden melaporkan, mereka tidak membeli
makanan di kafetaria mengikut seperti yang disarankan di dalam piramid makanan,
dan hanya 19.15% responden melaporkan sebaliknya.
Jadual
1.5 : Peratus persepsi pelajar berkaitan harga jualan makanan di kafetaria-kafetaria
Kolej Matrikulasi Labuan.
Bil
|
Item
|
Harga
Murah
|
(%)
|
Harga
Patut
|
(%)
|
Harga
Mahal
|
(%)
|
Sangat
Mahal
|
(%)
|
1.
|
Harga makanan di kafetaria pelajar Kolej Matrikulasi Labuan berbanding
harga makanan di luar kolej.
|
3
|
6.38
|
9
|
19.15
|
21
|
44.68
|
14
|
29.79
|
44.68% responden mengatakan harga makanan yang dijual di kafetaria pelajar
Kolej Matrikulasi Labuan adalah mahal, 29.79% responden mengatakan harga makanan
yang dijual sangat mahal, 19.15% responden mengatakan, harga makanan yang
dijual adalah berpatutan dan 6.38% mengatakan harga makanan yang dijual adalah
murah.
Jadual 1.6 : Peratus persepsi pelajar berkaitan kekerapan bilangan mereka
membeli makanan di kafetaria-kafetaria Kolej Matrikulasi Labuan.
Bil
|
Item
|
1
kali
|
(%)
|
1 –2
kali
|
(%)
|
2 –3
kali
|
(%)
|
Lebih
3
|
(%)
|
1.
|
Purata kekerapan membeli maknan di kafetaria dalam sehari.
|
13
|
27.66
|
26
|
55.32
|
7
|
14.89
|
1
|
2.13
|
Dapatan kaji selidik menunjukkan purata kekerapan bagi 27.66% responden
membeli makanan di kafetaria dalam sehari adalah 1 kali sementara kekerapan
bagi 55.32% responden membeli makanan di kafetaria di dalam sehari adalah di
antara 1 hingga 2 kali sahaja. Hanya 14.89% responden mengatakan, kekerapan
mereka membeli makanan di kafetaria di antara 2 hingga 3 kali sehari dan 2.13%
sahaja responden mengatakan kekerapan mereka membeli makanan di kafetaria melebihi
3 kali dalam sehari.
Jadual 1.7 : Peratus persepsi pelajar berkaitan
kekerapan waktu pelajar membeli makanan di kafetaria-kafetaria Kolej
Matrikulasi Labuan.
Bil
|
Item
|
6.30 –
10.30 pagi
|
(%)
|
11.30 –
2.00 petang
|
(%)
|
3.00-4.30
petang
|
(%)
|
6.30 –
8.00 malam
|
(%)
|
1.
|
Purata kekerapan waktu membeli makanan di kafetaria dalam sehari.
|
9
|
19.15
|
23
|
48.94
|
5
|
10.64
|
10
|
21.28
|
48.94% atau majoriti responden melaporkan,
purata kekerapan mereka membeli makanan di kafetaria dalam sehari adalah di
antara pukul 11.30 pagi hingga 2.00 petang, 21.28% di antara pukul 6.30 petang
hingga 8.00 malam, 19.15% di antara pukul 6.30 pagi hingga 10.30 pagi dan
10.64% di antara pukul 3.00 petang hingga 4.30 petang.
Jadual 1.8 : Peratus persepsi pelajar
berkaitan kekangan pelajar membeli makanan di kafetaria-kafetaria Kolej
Matrikulasi Labuan.
Bil
|
Item
|
Kekangan
Masa
|
(%)
|
Harga Makanan
|
(%)
|
Kurang
Menu Pilihan
|
(%)
|
Gaya Hidup Sihat
|
(%)
|
Lain-lain
|
(%)
|
1.
|
Faktor utama kekangan membeli makanan di kafe
|
8
|
17.02
|
30
|
63.83
|
5
|
10.64
|
1
|
2.13
|
3
|
6.38
|
Majoriti responden atau 63.83% melaporkan, faktor kekangan mereka membeli
makanan di kafetaria adalah disebabkan harga makanan yang dijual, 17.02%
disebabkan kekangan masa, 10.64% disebabkan kurangnya menu pilihan, 6.38%
faktor-faktor lain dan 2.13% mengamalkan gaya hidup sihat.
Jadual 1.9
: Peratus persepsi pelajar tentang kos sara hidup di kolej.
Bil
|
Item
|
Ya
|
(%)
|
Tidak
|
(%)
|
1.
|
Elaun
sara hidup bulanan sebanyak RM250.00 sebulan dapat menampung kos sara hidup
di kolej matrikulasi.
|
6
|
12.77
|
41
|
87.23
|
2.
|
Ayah,
ibu, penjaga, keluarga dan lain-lain menampung kos sara hidup di kolej
matrikulasi.
|
36
|
76.60
|
11
|
23.40
|
Jadual 1.9: 87.23% responden melaporkan bahawa elaun sara hidup
bulanan sebanyak RM250.00 sebulan tidak dapat menampung kos sara kehidupan mereka
di kolej matrikulasi sementara 12.77% responden melaporkan sebaliknya. 76.60%
responden melaporkan ayah, ibu, penjaga, keluarga serta lain-lain ada menampung
kos sara hidup mereka di kolej matrikulasi dan 23.40% responden melaporkan
sebaliknya.
Jadual
1.10 : Peratus persepsi pelajar berkaitan item paling banyak dibelanjakan di
kolej.
Bil
|
Item
|
Buku
Ilmiah
|
(%)
|
Alatan Belajar
|
(%)
|
Makan
|
(%)
|
Pakaian
|
(%)
|
Lain-lain
|
(%)
|
1.
|
Purata wang paling banyak dibelanjakan di kolej matrikulasi.
|
3
|
6.38
|
10
|
21.28
|
19
|
40.43
|
6
|
12.77
|
9
|
19.15
|
Seramai 40.43% responden melaporkan, purata wang paling banyak yang
mereka belanjakan di kolej matrikulasi adalah kepada kos pembelian makanan.
21.28% responden melaporkan, mereka membelanjakan purata wang paling banyak
dibelanjakan adalah kepada pembelian peralatan pembelajaran. 19.15% responden
mengatakan kepada lain-lain pembelian, 12.77% mengatakan perbelanjaan membeli
pakaian dan 6.38% kepada pembelian buku-buku ilmiah.
PERBINCANGAN KAJIAN
Hasil kajian yang dijalankan ke atas pelajar Kolej Matrikulasi Labuan
menunjukkan beberapa tafsiran dapat dibuat berkaitan dengan persepsi mereka
terhadap pemakanan seimbang dan harga makanan di kafe mempengaruhi amalan
pemakanan sihat.
Berdasarkan dapatan daripada peratus berkaitan persepsi di dalam keputusan soal
selidik yang dijalankan, majoriti responden melaporkan, mereka telah didedahkan
dengan amalan kesihatan berkaitan amalan pemakanan seimbang dan berkhasiat di
kelas-kelas kokurikulum oleh pensyarah-pensyarah kokurikulum.
Walaupun dapatan kajian menunjukkan pelajar mempunyai
pengetahuan yang sangat baik tentang amalan pemakanan yang sihat dan seimbang,
namun keputusan menunjukkan amalan yang negatif berlaku di dalam pengambilan
makanan seharian mereka. Berdasarkan analisa yang dibuat daripada kajian ini,
faktor utama yang menyebabkan amalan pengambilan pemakanan negatif tersebut
ialah:
(i) Kafetaria tidak menyediakan makanan yang
seimbang dan berkualiti.
Dapatan daripada kajian ini menunjukkan, makanan
yang dijual di kafetaria-kafetaria pelajar adalah tidak pelbagai dan tidak
mengikut pelan pemakanan yang seimbang. Pelajar telah didedahkan dengan makanan
yang tidak berkhasiat, khususnya makanan segera seperti nugget, sosej, burger,
mee segera dan lain-lain. Selain itu, makanan-makanan yang baik dan berkhasiat
seperti makanan daripada produk susu segar dan buah-buahan segar tidak dijual.
Keadaan begini menyebabkan tidak banyak
pilihan yang boleh dibuat oleh pelajar bagi memperolehi makanan yang lebih
berkhasiat dan berkualiti di dalam diet seharian mereka. Akibat daripada
permasalahan ini, majoriti pelajar telah melaporkan bahawa mereka tidak membeli
makanan di kafetaria mengikut seperti yang disarankan di dalam pemakanan
seimbang.
(ii) Harga makanan yang dijual di kafetaria mahal
menyebabkan pengambilan makanan pelajar tidak teratur.
Daripada dapatan kajian ini menunjukkan, pola pengambilan makanan majoriti
pelajar adalah tidak teratur. Kekerapan majoriti pelajar membeli makanan di
kafetaria adalah di antara 1 hingga 2 kali di dalam sehari dan kekerapan waktu
majoriti pelajar membeli makanan pula adalah di antara pukul 11.30 pagi hingga
2.00 petang dan antara pukul 6.30 malam hingga 8.00 malam. Selain itu, majoriti
pelajar telah mengabaikan pengambilan sarapan pagi. Situasi ini merupakan amalan
pemakanan yang tidak sihat dalam kalangan pelajar.
Situasi ini berlaku disebabkan pelajar terpaksa berjimat-cermat dengan
menghadkan pembelian makanan di kafetaria disebabkan harga makanan yang dijual
adalah mahal. Keadaan ini disokong dengan dapatan kajian ini di mana kebanyakan
perbelanjaan adalah pada makanan berbanding perbelanjaan lain. Selain itu, terdapat
segelintir pelajar yang hanya bergantung 100% kepada elaun sebanyak RM250.00
yang mereka perolehi setiap bulan.
RUMUSAN
Dapatan daripada kajian ini membuktikan,
pengusaha-pengusaha kafetaria telah gagal memenuhi kriteria pemakanan seimbang dalam
menu yang ditawarkan kepada pelajar. Di samping itu, harga makanan yang dijual
di kafetaria-kafetaria kolej adalah terlalu mahal dan amat membebankan pelajar.
Kedua-dua faktor tersebut telah banyak mempengaruhi amalan pemakanan tidak sihat
pelajar di Kolej Matrikulasi Labuan.
CADANGAN
Berdasarkan dapatan kajian tersebut, penyelidik mengutarakan beberapa
cadangan untuk diberi perhatian sewajarnya oleh pihak-pihak yang
bertanggungjawab, antaranya:
Pengurusan Kolej
- Menyediakan platform kepada pengusaha-pengusaha kafetaria bagi meningkatkan pengetahuan mereka dalam bidang pemakanan agar mereka dapat menyediakan makanan yang sihat dan berkualiti kepada pelajar.
- Memantau secara berkala terhadap aspek-aspek kebersihan, penyediaan makanan berkhasiat dan harga makanan yang ditawarkan.
- Sentiasa menanamkan kesedaran tentang tanggungjawab sosial kepada pengusaha-pengusaha kafetaria terhadap pelajar.
- Sentiasa mendekati pelajar bagi menyelami permasalahan yang mereka hadapi.
- Membaik pulih sinki, kerusi, meja dan tandas yang rosak di kafetaria-kafetaria kolej.
Pengusaha Kafetaria
- Meningkatkan pengetahuan di dalam bidang pemakanan.
- Mempamerkan senarai harga makanan yang dijual di premis-premis perniagaan.
- Mempelbagaikan menu makanan yang berkhasiat dan berkualiti tinggi.
- Memastikan kebersihan sentiasa dititikberatkan dan menjadi keutamaan.
Pensyarah
- Memberikan pendedahan pendidikan kesihatan kepada pelajar tentang kepentingan makanan seimbang.
- Memberi pendedahan berkaitan hak-hak pengguna kepada pelajar.
Pelajar
- Berani memperjuangkan hak-hak mereka sebagai pengguna.
- Melaporkan salah laku pengusaha-pengusaha kafetaria kepada pihak kolej.
- Boikot pengusaha kafetaria yang sentiasa mengambil kesempatan menjual makanan yang tidak bermutu dan menjual dengan harga yang mahal.
BIBLIOGRAFI
Alexander, L. and Yeong, Boon Yee (1990). “The first nutrition guide for
Asian Parents Feed
Your Child Right”. Times Books International.
Singapore.
Dr.Fatimah Arshad (1988). Makanlah Sayang. Times Edition Pte.LTD. Selangor.
Kementerian
Pendidikan Malaysia dan Kementerian Kesihatan Malaysia (1989),“Garis Panduan Kantin Sekolah.” Kuala Lumpur: DBP.
Norulaida
Ibrahim (2007), Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Di Sekolah Kebangsaan Pasir Gudang 4, Johor” : Universiti
Teknologi Malaysia.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan