Disclaimer

SainsdanSukan does not give any warranty on accuracy, completeness, functionality, usefulness or other assurances as to the content appearing in this blog. MatriXwoo2 disclaims all responsibility for any losses, damage to property or personal injury suffered directly or indirectly from reliance on such information.

Selasa, 26 Julai 2016

Kenapa perlu seimbangkan pemakanan makanan berasid dan alkali?


Paras pH badan boleh menjejaskan kesihatan. Makanan yang tinggi kandungan asid menghalang tindakan saraf, manakala makanan yang kaya dengan alkali merangsang tindakan saraf. 

pH darah kita adalah 7.365 atau dibundarkan ke 7.4 iaitu sedikit ke arah julat alkali. Julat asid adalah daripada 0 hingga 7 dan alkali daripada 7 hingga 14.

Sistem imunisasi kita berfungsi dengan baik di bawah keadaan alkali tetapi juga memerlukan keadaan berasid. Ini menunjukkan tubuh manusia memerlukan keseimbangan untuk mengekalkan pH darah pada 7.4. Metabolisme keseluruhan bergantung pada keseimbangan makanan berasid dan alkali.

Kenapa perlu seimbangkan pemakanan makanan berasid dan alkali?
  • Kesihatan buah pinggang, usus, sistem penghadaman dan hati
  • Melawan penyakit seperti arthritis dan sakit jantung
  • Mempertahankan badan dari kerosakan sel radikal bebas
  • Membantu memperoleh mineral dan vitamin dari makanan
  • Mengekalkan dan meningkatkan mobiliti sendi dan otot
  • Meningkatkan tahap oksigen dalam pengaliran darah
  • Keseimbangan antara kedua-dua makanan mengawal masalah penghadaman dan pergerakan usus
  • Mengawal paras gula
  • Mengekalkan tekanan darah serta mengawal kenaikan dan penurunannya.

Tinggi Alkali
Sedarhana
Rendah
Kategori
Rendah
Sedarhana
Tinggi Asid
Stevia (pemanis tiruan)
Sirap maple
Madu asli
Gula
Madu proses
Gula proses (gula pasir, gula perang)
Aspartame equal (pemanis tiruan)
Tembikai, anggur, manga, betik, lemon, limau
Kurma,kivi, blueberries, epal, pear, kismis
Pisang, peach, avocado, oren
Buah
Plum, buah proses

Blackberries, asam
Asparagus, bawang, brkoli, halia
Kacang hijau, selari, keledek, timun
Lobak, jagung, tomato, kobis, kacang pea, soya tauhu
Sayur
Bayam dimasak
Kentang tanpa kulit
Cokelat

Almond
Chestnut
Kekacang
Biji labu
Cashew
Kacang tanah
Minyak zaitun

Minyak kelapa sawit,
Minyak
Minyak jagung





Serat
Roti serat, beras perang
Nasi putih, oat
Roti p[utih, pasta



Daging
Ikan
Ayam
Daging merah

Susu ibu
Kacang soya, susu kambing, whey
Produk tenusu
Yogurt, margerin, mentega, keju
Susu lembu
Aiskrim
Air lemon, teh herba
Teh hijau
Teh halia
Minuman
Teh tarik
Kopi
Bir, minuman bergas


Featured post

Metos Makan Waktu Malam

  Makan malam buat anda gemuk? Tiada bukti secara saintifik  membuktikan kerap makan di waktu malam akan mengakibatkan seseorang itu mengala...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...