Paras pH badan boleh
menjejaskan kesihatan. Makanan yang tinggi kandungan asid menghalang
tindakan saraf, manakala makanan yang kaya dengan alkali merangsang tindakan
saraf.
pH darah kita adalah 7.365 atau dibundarkan ke 7.4 iaitu sedikit ke
arah julat alkali. Julat asid adalah daripada 0 hingga 7 dan alkali daripada 7 hingga 14.
Sistem imunisasi kita berfungsi dengan baik di bawah keadaan
alkali tetapi juga memerlukan keadaan berasid. Ini menunjukkan tubuh manusia memerlukan keseimbangan untuk mengekalkan pH darah pada 7.4. Metabolisme
keseluruhan bergantung pada keseimbangan makanan berasid dan alkali.
Kenapa perlu seimbangkan pemakanan makanan berasid dan
alkali?
- Kesihatan buah pinggang, usus, sistem penghadaman dan hati
- Melawan penyakit seperti arthritis dan sakit jantung
- Mempertahankan badan dari kerosakan sel radikal bebas
- Membantu memperoleh mineral dan vitamin dari makanan
- Mengekalkan dan meningkatkan mobiliti sendi dan otot
- Meningkatkan tahap oksigen dalam pengaliran darah
- Keseimbangan antara kedua-dua makanan mengawal masalah penghadaman dan pergerakan usus
- Mengawal paras gula
- Mengekalkan tekanan darah serta mengawal kenaikan dan penurunannya.
Tinggi
Alkali
|
Sedarhana
|
Rendah
|
Kategori
|
Rendah
|
Sedarhana
|
Tinggi
Asid
|
Stevia (pemanis tiruan)
|
Sirap maple
|
Madu asli
|
Gula
|
Madu proses
|
Gula proses (gula pasir, gula perang)
|
Aspartame equal (pemanis tiruan)
|
Tembikai, anggur, manga, betik, lemon, limau
|
Kurma,kivi,
blueberries, epal, pear, kismis
|
Pisang,
peach, avocado, oren
|
Buah
|
Plum,
buah proses
|
Blackberries,
asam
|
|
Asparagus, bawang, brkoli,
halia
|
Kacang hijau, selari, keledek, timun
|
Lobak, jagung, tomato, kobis, kacang pea, soya tauhu
|
Sayur
|
Bayam dimasak
|
Kentang tanpa kulit
|
Cokelat
|
Almond
|
Chestnut
|
Kekacang
|
Biji labu
|
Cashew
|
Kacang
tanah
|
|
Minyak zaitun
|
Minyak kelapa sawit,
|
Minyak
|
Minyak jagung
|
|||
Serat
|
Roti
serat, beras perang
|
Nasi
putih, oat
|
Roti
p[utih, pasta
|
|||
Daging
|
Ikan
|
Ayam
|
Daging merah
|
|||
Susu ibu
|
Kacang
soya, susu kambing, whey
|
Produk tenusu
|
Yogurt,
margerin, mentega, keju
|
Susu
lembu
|
Aiskrim
|
|
Air lemon, teh herba
|
Teh hijau
|
Teh halia
|
Minuman
|
Teh tarik
|
Kopi
|
Bir, minuman bergas
|