Pemakanan
adalah kajian tentang makanan dan nutrient dan juga kesannya kepada kesihatan,
tumbesaran dan perkembangan seseorang individu.
Pemakanan
sukan adalah bidang pengajian yang mengaplikasikan strategi pemakanan untuk
menggalakkan kesihatan, adaptasi kepada latihan, pemulihan segera dari sesi
latihan dan prestasi optimal semasa
pertandingan.
Pemakanan
sukan bagi individu yang aktif secara
fizikal dilihat dari dua aspek: Pemakanan Bagi Pertandingan dan pemakanan
Bagi latihan.
CARA
PEMAKANAN ATLET
Cara
pemakanan yang betul adalah penting untuk tubuh agar tubuh sentiasa sihat dan
bertenaga. Pengambilan makanan perlu dirancang supaya jumlah makanan yang
diambil tidak terlebih dari yang diperlukan oleh tubuh.
Jenis makanan yang diambil juga perlu diberi perhatian. Ini kerana pengambilan makanan yang berlebihan dan pengambilan makanan yang tidak betul boleh terjadinya pengumpulan lemak yang boleh menyebabkan pengaliran darah tidak lancar.
Jenis makanan yang diambil juga perlu diberi perhatian. Ini kerana pengambilan makanan yang berlebihan dan pengambilan makanan yang tidak betul boleh terjadinya pengumpulan lemak yang boleh menyebabkan pengaliran darah tidak lancar.
Begitu
juga bagi seorang atlet, corak makanan adalah penting supaya makanan hyang
dimakan itu mampu membekalkan tenaga yang secukupnya agar mereka dapat
menjalankan latihan seperti biasa. Seorang atlet perlu mengetahui cara
mengaplikasi jadual pyramid makanan dalam kehidupan seharian.
KARBOHIDRAT
Makanan
yang paling banyak sekali perlu diambil oleh seorang atlet untuk menjadi bahan
bakar atau tenaga ketika menjalankan latihan. Sekira pengambilan karbohidrat
tidak mencukupi, faedah latihan bukan sahaja tidak sampai malah boleh
mengakibatkan kekurangan tenaga ketika hari pertandingan.
Carta
keperluan Karbohidrat:
Tahap Aktiviti
|
Keperluan karbohidrat/gm Bagi Setiap kg berat badan 1 Hari
|
Ringan (kurang dari 1 jam)
|
4 – 5
|
Sedarhana ringan (1 jam sehari)
|
5 – 6
|
Sedarhana (1 – 2 jam)
|
6 – 7
|
Sedarhana berat (2 – 4 jam)
|
7 – 8
|
Berat (melebihi 4 jam sehari)
|
8 - 10
|
PROTEIN
20%
berat badan manusia terdiri dari protein. Protein diperlukan untuk pembinaan
tisu-tisu baru dalambadan selain menggantikan tisu yang telah rosak. Ianya
penting jika seseorang atlet itu mengalami kecederaan semasa menjalankan
latihan, proses untuk penyembuhan boleh berlaku dengan pantas. Protein boleh
didapati daging haiwan, hasil tenusu, kekacang dan juga tumbuhan seperti
brokoli dan lobak merah.
Antara
fungsi perotein :
- Sebagai tumbesar
- Membawa oksigen dan nutrient ke seluruh badan
- Membantu di dalam proses pembekuan darah
- Membentuk tisu yang baru menggantikan yang rosak
- Sebagai sumber tenaga
- Merupakan komponen di dalam enzaim dan hormone
- Mengekalkan nitrogen dan karbon
Keperluan
protein adalah berbeza-beza mengikut saiz tubuh seseorang. Aktiviti fizikal
menyebabkan banyak protein diperlukan untuk ditukar kepada tenaga. Keperluan
protein dipengaruhi tiga faktor:
- Intensity dan kekerapan teatihan
- Tempoh latihan
- Diet
Semasa
atlet menjalankan latihan, asid amino akan dipecahkan untuk menghasilkan tenaga
apabila tahap glikogen di dalam badan semakin reutamanya sukan yang berterusan
dan memerlukan tenaga yang banyak.
AIR
Semasa
seseorang atlet menjalankan latihan fizikal, otot-otot akan menghasilkan haba.
75% daripada tenaga yang digunakan akan ditukar kepada haba. Antara fungsi lain
air dalam badan ialah:
- Menyediakan bahan pembinaan yang penting untuk protoplasma.
- Mengangkut oksigen, nutrien dan hormone.
- Mengangkut bahan kumuh dari sel ke paru-paru dan ginjal.
- Penting untuk pengawalan suhu badan.
- Penting dalam pengawalan osmotic dalam tubuh atau pengekalan imbangan antara air dan elektrolit dalam tubuh.
Kesan
sekiranya atlet kekeurangan air:
%
Kesusutan Berat Badan
Akibat
Kehilangan Cecair
|
Kesan
|
2%
|
Perstasi fizikal
menurun antara 10% hingga 20%.
|
4%
|
Loya, muntah dan cirit-birit
|
5%
|
Prestasi fizikal
akan menurun sebanyak 30%
|
8%
|
Pening, sukar bernafas, lemah dan kebingungan.
|
Kadar penyerapan air dalam badan boleh ditingkatkan melalui beberapa cara iaitu:
- Isipadu air yang diminum.
- Kandungan gula (karbohidrat)
- Kepakatan natrium (sodium) dalam air
- Intensiti latihan yang dijalankan.
Isipadu
air yang banyak dalam perut boleh menyebabkan
air diserap dengan lebih cepat. Oleh itu semakin cepatlah proses
penggantian cecair yang hilang dalam tubuh.
Terdapat
beberapa jenis minuman yang sesuai untuk bersukan iaiatu:
- Air minuman pengganti cecair – ialah larutan elektrolit cair yang terdiri daripada gula, atau karbohidrat seperti glukos, sukros, fruktos dan polimer glukos. Minuman ini dapat diserap dengan lebih cepat oleh tubuh berbanding air biasa. Minuman ini juga dapat membantu mengekalkan tahap gula dalam darah atlet.
- Minuman berkarbohidrat (minuman tenaga) – Ialah larutan polimer glukos. Minuman ini merupakan sumber karbohidrat yang sangat penting bagi atlet terutama sewaktu pertandingan sedang berlangsung.
Perbezaan
minuman hipotonik, isotonic dan hipertonik:
Minuman Ciri Perbezaan
|
Hipotonik
|
Isotonik
|
Hipertonik
|
Osmolaliti
|
Kepekatan
lebih rendah dari cecair badan
|
Kepekatan
sama dengan cecair badan
|
Kepekatan
lebih tinggi dari cecair badan
|
Konsentrasi
bagi setiap praktikal setiap 100ml
|
Kurang
dari 4g bagi setiap 100ml
|
Antara
4g – 8g bagi setiap 100ml
|
Kurang
daripada 8g bagi setiap 100ml
|
Kadar
penyerapan
|
Diserap
pada kadar lebih cepat daripada air
|
Diserap
pada kadar yang sama dengan air
|
Diserap
pada kadar lebih lambat daripada air.
|
Atlet dilarang sama sekali minum minuman yang beralkohol seperti arak, minjman dalam tin yang bergas dan sebagainya. Begitu juga dengan minuman yang mengandungi kaffein seperti kopi, the, coklat dan sebagainya.
VITAMIN
DAN GARAM GALIAN
Setakat
ini tiada kajian yang mengatakan bahawa pengambilan vitamin dan galian
meningkatkan prestasi di dalam sukan. Namun atlet disarankan untuk mengambil
kedua-dua nutrient ini bagi memenuhi keperluan biasa tubuh mereka.
Peningkatan
tahap aktiviti suka akan menyebabkan tubuh memerlukan lebih banyak vitamin dan
galian terutamanya aktiviti yang melibatkan proses metabolism tenaga. Contohnya
vitamin B untuk membina tenaga, vitamin A dan zink untuk pembiakan tisu dan
pembentukan sel darah merah.
LEMAK
Lemak
juga penting dalam membekalkan tenaga kepada atlet. Lemak membekalkan 9
kilokalori bagi setiap gram lemak yang diambil. Atlet dicadangkan untuk
mengambil lemak antara 15% hingga 30% terutamanya bagi atlet yang aktif.
Namun
begitu, pengambilan lemak tidak sepatutnya melebihi 30% jumlah kalori. Lemak
yang berlebihan akan membentuk plak pada dinding saluran darah menyebabkan
tersumbat.
PEMAKANAN
SEBELUM, SEMASA DAN SELEPAS LATIHAN ATAU PERTANDINGAN
Prestasi
fizikal boleh ditingkatkan melalui pemakanan yang baik dan sistematik.
Contohnya peningkatan pengambilan karbohidrat sebelum dan semasa latihan dapat
meningkatkan kualiti latihan atlet.
Atlet
akan dapat berlari dengan lebih lama dan akan melambatkan rasa lesu ketika
latihan dijalankan. Berikut adalah contoh pengambilan karbohidrat sebelum,
semasa dan selepas latihan@pertandingan.
Latihan
|
Jumla Perlu Diambil
(g/kg berat badan) |
Bila?
|
Contoh makanan
|
Sebelum
|
4 - 5
|
4 jam sebelum latihan
|
Nasi, buah-buahan, roti
|
Semasa
|
1.0
|
Setiap
15 minit – 20 minit selepas latihan bermula
|
Minuman
berkarbohidrat
|
Selepas
|
1.0
|
Selewat-lewatnya 2 jam selepas latihan
|
Nasi, kentang, roti, glukos dan buah-buahan.
|
Semasa pertandingan, atlet akan menggunakan sumber tenaga dari sistem tenaga yang berbeza bergantung kepada jenis, intensity dan jangka masa aktiviti dijalankan. Contoh, aktiviti yang berintensiti tinggi dan tidak lebih dari 3 minit seperti acara lari 200m, sumber tenaga akan dibekalkan oleh glukosa dalam darah dan glikogen dalam otot.
Apabila
aktiviti melebihi 5 minit seperti permainan bola sepak, glikogen hati dan lemak
pula akan mula membekalkan tenaga bagi aktiviti tersebut. Pada masa yang sama,
ketiga-tiga sistem tenaga memerlukan vitamin dan mineral tertentu untuk
memastikan keberkesanan sistem-sistem tenaga ini.
Semasa
pertandingan berjalan, atlet disarankan mengambil cecair yang tinggi kandungan
karbohidrat dan rendah kandungan lemaknya untuk mengelak ketidak selesaan di
dalam perut.
Atlet
yang mengamalkan pemakanan yang optimum boleh melakukan kebanyakan aktiviti
fizikal dengan menggunakan sumber tenaga yang disimpan dalam tubuh. Adalah
penting untuk memastikan gaya pemakanan adalah bersesuaian dengan aktiviti yang
dilakukan dan juga mengandungi kandungan kalori yang mencukupi.
Contoh,
seorang atlet berdaya tahan tinggi memerlukan sehingga 3500kcal sehari dengan
60% - 70% (karbohidrat), 20% - 30% (lemak), 10% - 15% (protein termasuk asid
amino esential).
ISU-ISU
PEMAKANAN SUKAN: Female Athlete Triad and
Vegetarianism
- Female Athlete Traid
Ia
merujuk kepada gaya pemakanan disorder, ammenorhea dan osteoporosis. Ia
merupaka satu fenomena yang berlaku kepada atlet wanita yang menghadkan
pengambilan makanan atau tidak cukup makan kerana sukan. Sukan jenis ini adalah
memerlukan penjagaan berat badan seperti gimnastik atau suak extreme seperti
larian marathon.
Pengambilan
kalori yang berkurangan akan menyebabkan kandungan lemak berkurangan dan
menganggu fungsi hormone. Hormon estrogen mungkin berkurangan menyebabkan haid
terhenti. Dalam atlet wanita, ia juga dikenali sebagai athletic amenorrhea dan sering dikaitkan dengan osteoporosis.
- Vegetarianism
Atlet
menjadi seorang vegetarian (tidak makan hasil haiwan) disebabkan agama,
mengurangkan berat badan, tidak suka daging dan sifat sayangkan haiwan. Atlet
ini perlu tahu alternative yang boleh menggantikan protein dari haiwan seperti
kekacang.
Terdapat
atlet vegetarian yang cemerlang di peringkat dunia. Walau bagaimanapun
penyelidikan telah menunjukkan tiada peningkatan atau pengurangan prestasi
fizikal dengan menjadi seorang vegetarian.
PIRAMID MAKANAN