Panduan berikut boleh digunakan ketika anda merancang hidangan harian untuk
keluarga :
SARAPAN PAGI
Hidangkan sarapan yang berkhasiat.
Sebaik-baiknya mulakan dengan buah-buahan segar atau jus
buah-buahan. Ini merupakan pembuka selera dan pembekal serat.
Sajikan makanan berasaskan bijirin seperti nasi, bubur,
mi, roti dan bijirin sarapan. Jika memilih roti, sebaik-baiknya pilihlah roti
mil penuh. Hidangkan makanan ini dengan sedikit daging tanpa lemak, ikan atau
telur. Roti boleh dimakan dengan keju rendah lemak, mentega kacang atau susu.
Susuli dengan minuman yang berasaskan susu.
|
MAKAN TENGAHARI
Sediakan hidangan yang ringkas.
Jika makan di luar, pelbagaikan pilihan anda setiap hari.
Dapatkan pilihan yang lebih sihat dan berkhasiat.
Pilihlah hidangan yang mengandungi makanan dari kesemua
kumpulan makanan mengikut Piramid Makanan
|
MAKAN MALAM
Makan malam merupakan masa yang terbaik untuk melengkapkan
pengambilan makanan dalam sehari. Contohnya, sekiranya terdapat kekurangan
jenis-jenis makanan yang diambil pada siang hari, makanan tersebut boleh
diambil pada waktu ini.
Sebaik-baik sediakan dua hidangan sayur-sayuran dan salah
satu daripadanya ialah sayur-sayuran berdaun hijau.
Elakkan daripada makan terlalu hampir dengan waktu tidur.
Makanlah sekurang-kurangnya dua jam sebelum tidur.
|