Makanan berkhasiat merupakan makanan yang harus dimakan
untuk memastikan tubuh badan seseorang berfungsi secara normal. Makanan
seimbang seharusnya memberikan kita tenaga yang mencukupi yang mengandungi
karbohidrat, protein dan lemak secara optimum dan kandungan fiber yang
mencukupi. Makanan yang memberi tenaga dapat membina badan dan dapat menjauhi
kita daripada penyakit.
Berikut merupakan sedikit panduan kepada anda yang gemar
makan ’10 HEALTHY EATING HABITS THAT WILL CHANGE YOUR LIFE’. Artikel ini
sedikit sebanyak membantu saya menyemak cara dan pengambilan makanan saya agar
makan dengan lebih bertanggungjawab.
Berikut adalah 10 amalan pemakanan tersebut:
Jangan tidak makan karbohidrat
Sesetengah dari kita merasakan dan mempercayai dengan
mengambil karbohidrat menyebabkan mereka gemuk dan mampu mengundang pelbagai
penyakit. Ini mendorong mereka bertindak untuk meninggalkan pengambilan nutrien
tersebut secara total serta menggantikannya dengan kaedah diet lain yang
mungkin menyebabkan berlakunya malnutrisi.
Rancang apa yang hendak dimakan
Sekiranya berhasrat untuk mengambil makan malam yang lebih
berat seperti stik dan kentang, kurangkan atau elakkan pengambilan makanan
berdaging dan berkanji untuk waktu makan yang lain dan begitulah seterusnya.
Imbang dan rancang pengambilan kategori makanan.
Makan tengahari semahu anda
Mungkin anda pernah dengar sarapan pagi adalah penting dan
makan dengan banyak untuk memulakan hari anda tetapi ramai diantara kita yang
tidak bersedia untuk makan dalam jumlah yang banyak seawal pagi. Kebenarannya
ialah waktu makan paling penting ialah waktu makan tengahari di mana sistem
penghadaman kita telah bersedia sepenuhnya. Di waktu itu juga badan amat
memerlukan makanan untuk berfungsi sepenuhnya seharian. Namun begitu makan
semahunya bukan bermakna anda boleh makan apa sahaja dalam jumlah yang banyak
tetapi perlulah dirancang dan diimbang sebaik mungkin
Makan makanan berwarna pelangi
Sayuran hijau, oren, anggur, kobis ungu, lada benggala dan
pelbagai warna sayuran dan buah-buahan akan membantu memberi tubuh badan dengan
pelbagai nutrien yang akan membantu melawan penyakit.
Berhenti sebelum kenyang
Makan itu bukan untuk menjadi kenyang sebaliknya makan itu
bertujuan memenuhi keperluan tubuh badan dengan nutrien yang membolehkan tubuh
berfungsi sebaiknya. Praktis ini sememangnya amat membantu kerana ianya
membolehkan sistem pencernaan berfungsi lebih optimum dan ini dapat mengelakkan
dari perut kembung serta mengurangkan kadar risiko penyakit berkaitan usus dan
perut.
Tetapkan pola waktu makan yang seragam
Waktu makan yang tidak tetap akan menyebabkan kecenderungan
untuk makan dalam kuantiti yang yang banyak
Minum segelas air suam 20 minit sebelum makan
Mampu mengurangkan jumlah makanan yang diambil serta
membantu sistem penghadaman.
Kurangkan pengambilan gula di dalam makanan
Pengurangan pengambilan gula membantu mengurangkan jumlah
kalori di dalam pemakanan seharian. Pengambilan gula secara berlebihan dalam
jangka masa panjang boleh meningkatkatkan berat badan dan menyebabkan obesiti.
Menguyah makanan secara perlahan-lahan
Di dalam air liur terdapat enzim amalyse yang membantu
menguraikan makanan dan seterusnya membantu sistem pencernaan. Makan dengan
cepat akan menyebabkan air liur tidak dapat menguraikan makanan dengan baik.
Tidur secukupnya
Amalkan tidur yang secukupnya bagi mempastikan tubuh badan
dapat berfungsi dengan baik termasuk sistem penghadaman.